Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ο Πρωθυπουργός της Μολδαβίας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (VIDEO)



 
από την Αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
Tο εσπέρας της Δευτέρας, 1ης /14ης Μαρτίου ο Πρωθυπουργός της Μολδαβίας κ. Vladimir Filat, συνοδευόμενος υπό του πρέσβεως της Μολδαβίας εις Ισραήλ κ. Mihai Balan και συνεργατών αυτού, ως του Προξένου κ. Anatoli Vangeli και υπό μεγάλης αποστολής, εις την οποίαν μετέσχον 2 υπουργοί και 6 αναπληρωματικοί υπουργοί, επεσκέφθη το Πατριαρχείον.

Τούτον εδέχθη  η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά των Αγιοταφιτών δια της κάτωθι προσφωνήσεως:

«Κ. Πρωθυπουργέ, είσθε εις την Αγίαν Γην και εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, καλωσορίζομεν υμάς εξ ονόματος του Πατριαρχείου και Αδελφότητος, της Μητρός των Εκκλησιών, εξ ης ο Χριστιανισμός εξήλθε προς πάσαν την γην .
Το Πατριαρχείον είναι η ενσωμάτωσις της ιεράς Ιστορίας από του όρους Σινά έως του Θαβώρ και του Γολγοθά. Η Ιερουσαλήμ κατοικείται από  Ιουδαίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Η χώρα υμών ανέκαθεν, ιδίως κατά τους αιώνας 15ον, 16ον, 17ον αι. και εξής είχε στενάς σχέσεις με το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων.  Οι Μολδαβοί είχαν ευλάβειαν εις τον Πανάγιον Τάφον και το Πατριαρχείον. Σήμερον υπό την νέαν πολιτικήν εξέλιξιν της Μολδαβίας χαιρόμεθα, διότι η Μολδαβία έχει διπλωματικάς σχέσεις με το Ισραήλ, γεγονός όπερ εβοήθησε και ημάς να επανασυνδεθώμεν στενότερα με την Μολδαβίαν.

Είναι ευλογία δι’ υμάς η επίσκεψις αυτή εις την Αγιαν Γην και ευλογία δι’ ημάς και το Πατριαρχείον, το οποίον χαίρεται δια την παρουσίαν πολλών αντιπροσωπειών Ορθοδόξων κρατών εις Ισραήλ. Πολλαί αι εθνικότητες εις τήν  Ορθοδοξίαν, μία όμως η Εκκλησία, εις την οποίαν ζώμεν και αντλούμεν την ενότητά μας, αλλά και την διαφορετικότητά μας. Η επίσκεψις υμών είναι επιβεβαίωσις όλων τούτων. Η Εκκλησία είναι δύναμις όλων των Ορθοδόξων εθνών».

Εις ταύτα ο Πρωθυπουργός απήντησε λέγων:

«Ευχαριστούμεν Υμάς, Μακαριώτατε, δια το καλωσώρισμα τούτο. Είναι τιμή δι’ εμέ και δια την αποστολήν την μετ’εμού. Διαβιβάζω Υμίν τας ευχάς του Μητροπολίτου Μολδαβίας. Ευχαριστώ Υμάς δια την συμπαράστασιν προς το ελεύθερον κράτος της Μολδαβίας. Ευχόμεθα εις όλους τους Μολδαβούς να  έλθουν δια προσκύνημα εις τους Αγίους Τόπους. Άπαξ του έτους δεχόμεθα το Άγιον Φως, εξ Ιερουσαλήμ. Όπως βλέπετε, έχομεν μόνο μίαν μεγάλην αποστολήν, την πρώτην εις το είδος της εις το Ισραήλ. Το έτος τούτο εορτάζομεν την 20ην επέτειον των διπλωματικών μας σχέσεων μετά του Ισραήλ, εις το οποίον κατοικούν περί τους 100.000 χιλιάδας Μολδαβούς. Η αποστολή έχει τον πνευματικόν, διπλωματικόν και οικονομικόν αυτής χαρακτήρα.
Δι’ ημάς είναι τιμή να γινώμεθα δεκτοί  υπό το Πατριαρχείον».

Επί τούτοις ο Μακαριώτατος προσέφερε τω Πρωθυπουργώ φιλντισένιαν αχιβάδα μετ’ εικόνος της Γεννήσεως εκ Βηθλεέμ και εις τους υπουργούς /συνοδούς αυτού εικόνα της Θεοτόκου Ιεροσολυμιτίσσης και το βιβλίον του κ. Δημητρακοπούλου περί του τόπου του Βαπτίσματος  του Κυρίου και  το βιβλίον της Ιστορίας των Ιεροσολύμων του Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, ωσαύτως δε ο Πρωθυπουργός κ. Vladimir Filat προσέφερε τω Μακαριωτάτω φιάλας εκλεκτού οίνου εκ Μολδαβίας.

Κατευχαριστημένοι και θερμώς ευχαριστούντες κατευωδώθησαν υπό του Μακαριωτάτου προγραμματίζοντες την επίσκεψιν αυτών εις τον Ναόν της Αναστάσεως την Τετάρτην 3ην /16ην   του μηνός Μαΐου 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου