Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Η εορτή της αναλήψεως του Κυρίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Την Πέμπτην, 11ην /24ην του μηνός Μαΐου 2012, εωρτάσθη η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, συμφώνως προς την τυπικήν αυτού διάταξιν και προσκυνηματικήν καθεστωτικήν τάξιν εις τον Μοναστηριακόν Νάον των Αγιοταφιτών των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και επί του Όρους των Ελαιών.

Της ακολουθίας του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας εις τον ιερόν ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προέστη χοροστατών η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος.

Της ακολουθίας του Εσπερινού επί του Όρους των Ελαιών και επί του τόπου της εις ουρανούς Αναλήψεως του Κυρίου προεξήρξεν ως χοροστατών ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος.

Μετά την λήξιν του Εσπερινού, ο οσιώτατος μοναχός π. Αχίλλιος προσέφερεν εις το έναντι του προσκυνήματος της Αναλήψεως παρεκκλήσιον, το ανεγερθέν το πρώτον υπό του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Ιωακείμ, αναψυκτικόν εις την Αρχιερατικήν συνοδείαν και πάντας τους προσκυνητάς.

Μετά ταύτα εψάλη ο κανών της εορτής μετά του Μικρού Αποδείπνου εις αυτό τούτο  το προσκύνημα της Αναλήψεως, εν ω και η αποτύπωσις του ποδός του Κυρίου, εν τω μέσω δε του Αποδείπνου ήρξατο λιτανεία έως και του ιερού Ναού των Γαλιλαίων Ανδρών εις την Μικράν Γαλιλαίαν, ένθα ανεγνώσθη το Α’  Εωθινόν Ευαγγέλιον και εψάλη ο Πατριαρχικός Πολυχρονισμός του ευλογήσαντος ενταύθα την λιτανείαν Μακαριωτάτου Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.



Ακολούθως η λιτανεία επανήλθεν εις τον τόπον της Αναλήψεως, ένθα και ετελείωσε το Απόδειπνον. Κατά την νύκτα της εορτής ετελέσθη αγρυπνία εις το παρεκκλήσιον της Αναλήψεως επί του οποίου προϊστάμενος, ο οσιώτατος μοναχός π. Αχίλλιος.

Ανήμερα της εορτής ετελέσθη επί του αυτού ιερού προσκυνήματος πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου.

Εις ταύτην μετέβησαν πολλοί εντόπιοι πιστοί εξ Ιεροσολύμων και εξ άλλων περιοχών της Αγίας Γης και πολλοί προσκυνηταί. Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας προσήλθεν κατά την προσκυνηματικήν τάξιν και προσεκύνησεν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ακολούθως δε κατά την συνήθειαν προσέφερεν Αυτώ αφέψημα ο παρά το προσκύνημα της Αναλήψεως κατοικών ιμάμης.

Ενταύθεν αναχωρήσας ο Μακαριώτατος μετέβη εις το έναντι του προσκυνήματος Ναόν της Αναλήψεως, όπου εδεξιώθη υπό του προϊσταμένου αυτού οσιωτάτου μοναχού π. Αχιλλίου, έπειτα εις το Ρωσικόν Μοναστήριον και εις το προσκύνημα των Γαλιλαίων Ανδρών, εις την Μικράν Γαλιλαίαν, ένθα εδεξιώθη αυτόν ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος, προσφέρων ωά και γάλα, ως προσέφερε τη Αρχιερατική Συνοδεία, ότε αργότερον ήλθε, ληξάσης της θείας Λειτουργίας εις το Προσκύνημα της Αναλήψεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου