Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

«ΟΥΤΩ ΓΑΡ ΗΓΑΠΗΣΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 12.9.2010


Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η άπειρος του Θεού Πατρός αγάπη καταγράφεται σήμερα στην σημερινή ευαγγελική περικοπή. Ο Υψιπέτης Αετός της αγάπης ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στο κεφ. 3 και στίχους 13-17 του ευαγγελίου του μας δίδει την πλούσια εκείνη εικόνα του Θεού Πατρός της αγάπης, του ελέους και των οικτιρμών, λέγοντας και γράφοντας «τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στον θάνατο στον μονογενή Του Υιό για να μή χαθεί όποιος πιστεύει σ αυτόν, αλλά έχει ζωή αιώνια».

Η αγάπη αυτή του Θεού Πατρός προς τον πεπτωκότα άνθρωπο είναι άφατος, ακατάληπτος, άπειρος, είναι σωτήριος. Δυστυχώς όμως ο άνθρωπος της κάθε εποχής δεν θέλει να κατανοήσει αλλά και να αναγνωρίσει την μεγάλη θυσία που προσέφερε ο Θεός Πατέρας δια του Μονογενούς Υιού Του, από αγάπη και μόνο αγάπη, υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας.

Πολλοί εκ των χριστιανών αγαπούν μάλλον το σκοτάδι παρά το φώς και εκουσίως, με την θέλησή τους πολλάκις πέφτουν στην πλάνη, στην απιστία, στην φοβερή αμαρτία και δεν θέλουν να κατανοήσουν την μεγάλη δωρεά και χάρη, αντί χάριτος, του Θεού Πατρός προς τον πεπτωκότα άνθρωπο.

Ο λογικός και ελεύθερος άνθρωπος παρέβη και παραβαίνει την θεία εντολή του Θεού Πατρός και ως ο άσωτος υιός οδηγήθηκε και οδηγείται σε χώρα μακρινή και εκεί πέφτει στην αμαρτία, στο σκοτάδι, στον παραλογισμό, στην πνευματική πείνα και πνευματική δίψα.

Ο πεπτωκός άνθρωπος αποτινάξας τους πατρικούς χαλινούς, και μακριά της πατρικής κηδεμονίας, έγινε και γίνεται δούλος της αμαρτίας, της κακίας, έγινε και γίνεται αντάρτης κατά του προσώπου και της χάριτος του Αγίου Θεού.

Αλλά ο Θεός, ως φιλόστοργος Πατέρας δεν εγκαταλείπει το λογικό δημιούργημά Του, τον άνθρωπο θέλει την επιστροφή του και φροντίζει ποικιλοτρόπως περί της ηθικής ανύψωσης αυτού.

Ο Θεός «ούκ αμάρτυρον εαυτόν αφήκεν αγαθοποιών, ουρανόθεν υμίν υετούς διδούς και καιρούς καρποφόρους, εμπιπλών τροφής και ευφροσύνης τας καρδίας υμών», - αλλά ο Θεός δεν άφησε αφανέρωτο τον εαυτό του, γιατί και τότε εκδηλώνονταν ευεργετώντας, στέλνοντάς σας από τον ουρανό βροχές και εποχές καρποφορίας, γεμίζοντας με τροφή και χαρά τις καρδιές σας-Πράξ ΙΔ,17.

Και ο Θεός Πατέρας από άπειρο αγάπη, στοργή και φροντίδα δια τον άνθρωπο, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου έστειλε στο κόσμο τον Μονογενή Αυτού Υιό και Υιό της Παρθένου Μαρίας γενόμενο άνθρωπο δια να εξαγοράσει την ανθρωπότητα από την κατάρα του νόμου και να σχίσει το χειρόγραφο των αμαρτιών του ανθρωπίνου γένους και να ενώσει ξανά Θεό και άνθρωπο, άνθρωπο και Θεό ,γη και ουρανό.

«Ούτω γάρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον Υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πάς ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται αλλ΄έχη ζωήν αιώνιον» Ιωάν. Γ.16.

Ω αγάπη πολλή, ώ θεία του Θεού συγκατάβαση «και ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσε εν ημίν», χθές και σήμερα ο Αυτός και στους αιώνας.

Ο άνθρωπος δια της πίστης του στον Ιησού Χριστό γνωρίζει την αλήθεια, ανυψώνεται πνευματικά και με την άσκηση και τον φωτισμό φθάνει στην τελείωση, φθάνει και γνωρίζει την θεία έλλαμψη, γνωρίσει το Θαβώριο φώς, κατά τον ‘Αγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης.

Όπως ο ουράνιος Πατέρας αγαπά τον Μονογενή Υιό Του και αναπαύεται εν αυτώ, ούτω και ο Υιός του Θεού αγαπά τους αληθινούς και καθαρούς χριστιανούς και παρέχει πλουσίως τα αγαθά του «καθώς εμέ ηγάπησεν ο Πατήρ, λέγει και εγώ ηγάπησα υμάς, μείνατε εν τη αγάπη μου» Ιωαν ιε,9.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η επί της γης στρατευομένη του Χριστού Εκκλησία δια της σημερινής ευαγγελικής περικοπής μας προετοιμάζει δια να εορτάσουμε την Παγκόσμιο ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού φέροντες στη μνήμη μας την σταυρική θυσία Εκείνου που έκλεινε ουρανούς και ήλθε στη γη από αγάπη προς τους κατά χάρη αδελφούς Του.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία μας ως φιλόστοργος μητέρα με ύμνους και ωδές πνευματικές μας προετοιμάζει, εν χαρά και αγαλλιάσει πνευματική, να προσκυνήσουμε τον τετραμερή Σταυρό του Κυρίου μας, το Ηγιασμένο και δεδοξασμένο Ξύλο, επί του οποίου άπλωσε τα Πανάχραντα χέρια Του δια να ενώσει τα διεστώτα, ο απαθής την θεότητα ο Βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριευόντων.

Ανήλθε επί του ξύλου της ατίμωσης ο άκακος, «ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», ο Οποίος «τας αμαρτίας ημών φέρει και περί ημών οδυνάται» και το Οποίον ηγίασε, εδόξασε και επάνω από Αυτό τον Ιερό Άμβωνα εδίδαξε την του κόσμου σωτηρία και έχυσε το Πανάγιο Αίμα Του λύτρο αντί πολλών.

Διά του Τιμίου Σταυρού αναγεννήθηκαν οι άνθρωποι και υψώθηκαν στον πνευματικό κόσμο και αγάπησαν τον Θεό και ταυτόχρονα ενίκησαν τον διάβολο και την αμαρτία.

Αυτό το παμμακάριστο Ξύλο, τον επί γης κρυπτόμενο του Κυρίου Σταυρό που θεία χάριτι εύρε η Αγία Ελένη , στον κρανίου τόπο, εκεί επάνω στο Γολγοθά και ανύψωσε ο τότε επίσκοπος των Ιεροσολύμων Μακάριος σε προσκύνηση καλούμαστε και εμείς να προσκυνήσουμε την προσεχή Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ψελλίζοντες το «Σταυρέ του Χριστού σώσον ημάς τη δυνάμει σου». ΑΜΗΝ.



Ο Λ.Κ.Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου